
Când Sfântul Nicolae a sosit pentru prima dată ca misionar în Japonia, mai întâi a studiat limba și cultura japoneză, refuzând să evanghelizeze timp de aproape un deceniu, căci dorea să facă acest lucru cunoscând bine Japonia. El a studiat religia, cultura și limba, vizitând frecvent templele budiste și adunările publice pentru a înțelege poporul japonez. Spre deosebire de unii misionari, Nicolae a încercat să aprecieze cu adevărat ceea ce cultura japoneză avea de oferit și nu să o respingă ca fiind învechită. Despre budism el a scris: “Învățătura lui Buddha cel iubit, despre dăruirea sa de a salva o persoană atunci când are nevoie, sau de caracterul inadecvat al puterilor proprii unei persoane de a fi salvate involuntar mă uimește. Când auzi o astfel de predică într-un templu budist, uiți unde ești și crezi că auzi o predică creștină “.
În ciuda pasiunii lui pentru cultura japoneză, era foarte dificil să fii străin în Japonia căci în acele vremuri japonezii erau destul de xenofobi. La un moment dat, în timp ce Nicolae era încă în perioada de studiu a culturii japoneze, samuraiul Sawabe Takuma a venit în casa lui Nicolae și a scos sabia, spunându-i că îl va ucide înainte de a puca să înceapă să predice Evanghelia. Sfântul Nicolae a răspuns cu calm și pace la această amenințare violentă. El l-a întrebat pe samurai de ce vrea să-l omoare fără să știe ce are el de predicat. Nicolae i-a propus să discute împreună, pentru a-i explica mesajul său lui Sawabe. Și, dacă, la sfârșit lui Sawabe nu-i va placea, el poate să-l omore pe Nicolae. Onorabilul samurai a fost de acord. La sfârșitul conversației, Sawabe convins de adevărul creștinismului a devenit primul convertit și mai apoi primul preot ortodox japonez.
Și când a considerat că a sosit timpul să predice, lucrarea Sfântului Nicolae a crescut foarte mult. El a tradus scripturile și cărțile de slujbă în japoneză. El a reînviat, de asemenea, diaconatul feminin și a hirotonit întru diacon multe femei.
Momentul cel mai dificil pentru Sfântul Nicolae a fost în timpul războiului ruso-japonez. Nicolae a fost sfătuit de mulți să se întoarcă în Rusia, dar el a refuzat, expunându-se astfel unui mare pericol, fiind singurul rus din Japonia. Japonezii locului care îl știau pe Nicolae l-au protejau, recunoscându-l ca pe unul de-al lor. Protestând împotriva războiului, Sfântul Nicolae a refuzat să participe la serviciu militar pe timp de război. Cu toate acestea, el a sfătuit preoții săi să-ți facă serviciul militar și să se roage pentru armata japoneză și împăratul japonez, așa cum le cere datoria. La rândul său, Nicolae a îngrijit prizonierii de război, și a făcut tot ce a putut pentru a negocia pacea între cele două națiuni. Nicolae avea o experientă înemnată de-a lungul vieții sale în a negocia pacea. Cu mult timp înainte de război, a existat o tentativă de asasinat asupra viitorului tar Nicolae al II-lea, în timpul căruia Nicolae al II-lea a fost rănit. Sfântul Nicolae a intervenit în acest caz, încercând oprirea escaladării conflictului, câștigând pentru aceasta respectul împăratului. După terminarea războiului, Sfântul Nicolae a fost decorat atât din țar cât și de împăratul japonez pentru eforturile sale de pace din timpul războiului. Sfinte Nicolae, roagă-te lui Dumnezeu să-ți urmăm exemplul!
Today we celebrate St Nicholas of Japan. When St Nicholas first arrived as a missionary in Japan he set about studying…
Posted by In Communion on 3 Februarie 2017
Comenteaza