O întâlnire memorabilă între scriitori și elevi la Școala Gimnazială ”Alexandru Odobescu” din Chiajna

Marți, 22 noiembrie 2022, a avut loc o întâlnire deosebită între scriitorii de la Uniunea Scriitorilor din România și elevii Școlii Gimnaziale ”Alexandru Odobescu” din Chiajna. Această întâlnire a fost organizată de domnul învățător Vasile Ghinescu, coordonatorul activității, cu sprijinul doamnei director Dana Martin și al cadrelor didactice de la învățământul primar (d-na Elena Belivacă, Aura Tufeanu, Alexandra Ulmeanu, Irina Dragomir, Goga Gogan, Andreea Gață, Oana Ilie, Denisa Bratu).

Scopul acestei întâlniri a fost de a stimula interesul copiilor pentru lectură și pentru creația literară, de a le oferi ocazia să dialogheze cu personalități marcante ale culturii române și de a le îmbogăți orizontul cultural. De asemenea, această întâlnire s-a încadrat în proiectele Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2022, care au ca obiectiv promovarea literaturii și apărarea intereselor și drepturilor scriitorilor români.

Invitații speciali ai acestei întâlniri au fost domnul președinte al Uniunii Scriitorilor din România , Nicolae Manolescu, critic literar și academician1, domnul Liviu Capșa, poet și eseist2, și domnul Horia Gârbea, dramaturg și prozator3. Cei trei scriitori au fost primiți cu entuziasm și respect de către elevi și profesori.

Întâlnirea a fost de un mare succes, elevii claselor I-V având posibilitatea de a se întâlni cu creatorii de povești și poezii. Printre momentele care au impresionat auditoriul s-au numărat recitarea poeziei ”Muma lui Ștefan cel Mare” de Dimitrie Bolintineanu de către eleva Iasmina Cercel de la clasa a IV-a B.

După programul artistic, scriitorii invitați au răspuns la întrebările curioase și inteligente ale copiilor, care au demonstrat că sunt cititori pasionați și avizi de cunoaștere. Eleva Alexia Călin de la clasa a IV-a B s-a remarcat în fața distinșilor scriitori prin atitudinea și seriozitatea pe care o poți întâlni la un adevărat reporter. Ea i-a adresat domnului Nicolae Manolescu întrebări legate de rolul criticului literar, de importanța lecturii pentru formarea personalității și de criteriile după care se acordă premiile literare.

Domnul Nicolae Manolescu i-a răspuns cu amabilitate și răbdare, explicându-i că criticul literar este cel care analizează operele literare și le prezintă publicului, că lectura este esențială pentru dezvoltarea imaginației și a gândirii critice și că premiile literare se bazează pe calitatea artistică și originalitatea operei. De asemenea, domnul Nicolae Manolescu le-a vorbit copiilor despre propria sa carieră de scriitor și critic, despre cărțile pe care le-a scris și proiectele pe care le are în derulare.

Domnul Liviu Capșa le-a vorbit copiilor despre poezie, despre inspirația poetică și despre rolul poeziei în societate. El le-a citit câteva dintre poeziile sale și i-a încurajat pe copii să scrie versuri și să-și exprime sentimentele prin cuvinte. De asemenea, domnul Liviu Capșa le-a povestit copiilor despre activitatea sa de redactor șef al revistei „Luceafărul de dimineață”, o revistă dedicată literaturii pentru copii și tineret.

Domnul Horia Gârbea le-a vorbit copiilor despre dramaturgie, despre cum se scrie o piesă de teatru și despre importanța dialogului în creația dramatică. El le-a prezentat câteva dintre piesele sale de teatru și le-a explicat cum se realizează o punere în scenă a unei opere dramatice. De asemenea, domnul Horia Gârbea le-a dat copiilor câteva sfaturi practice pentru a scrie scenete.

Întâlnirea s-a încheiat cu o sesiune de autografe, în care scriitorii invitați au semnat cărțile pe care le-au oferit cadou elevilor. Copiii au fost foarte fericiți și emoționați să primească aceste daruri prețioase și să păstreze o amintire de la această întâlnire memorabilă.

Această întâlnire a fost un succes atât pentru scriitori, cât și pentru elevi și profesori. Scriitorii au fost impresionați de nivelul de pregătire și de entuziasmul copiilor, iar elevii și profesorii au fost încântați să cunoască personalități ale culturii române și să afle lucruri noi și interesante despre literatură. Această întâlnire a fost un exemplu de colaborare fructuoasă între Școala Gimnazială ”Alexandru Odobescu” din Chiajna și Uniunea Scriitorilor din România, care se va repeta în viitorul apropiat.


Fii primul care comenteaza.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicata.


*